Skip Navigation
 

EGÉSZSÉGÜNK
Könnyű csemegére vágyunk, ami azért kielégíti édesség utáni vágyunkat is? Elő hát a szárított, aszalt gyümölcsökkel!

Kalóriatartalmuk ugyan némileg magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen kivonták belőlük a vizet, ezért minden mást sűrítve tartalmaznak, viszont így intenzívebb az ízük, és valóban az édességevés örömét nyújtják. Végre egy édesség, ami egészséges!

Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások közé tartoznak, szinte kisöprik az emésztőrendszerünket. Az aszalt gyümölcs különösen jó emésztésserkentő: sok folyadékkal fogyasztva kiválóan gyógyítja a székrekedést. A-vitamin- és gazdag kéntartalmának köszönhetően a bőr, a haj és köröm állapotára is jó hatással van.Aszalt barack: gazdag A-vitaminban és béta-karotinban. Kálium-, kalcium- és foszfortartalma mellett kiemelendő kéntartalma, aminek köszönhetően hatékony a rákos megbetegedések megelőzésében, méregtelenítő hatása van, és jótékony hatással van a bőrre, a haj növekedésére és a köröm állapotára.

Aszalt körte: Nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű vitamint, de a körtefogyasztás nagyon jót tesz az idegnek, oldja a húgykősavat, a káros sólerakódásokat, salaktalanítja a szervezetet, nagyon hatékony légúttisztító. A körte nem csak finom gyümölcs, de jó hatással van az epebajokra, emésztésre és gyomor problémákra valamint kiváló salaktalanító és méregtelenítő is egyben.

Aszalt szilva: A szilvának igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszaltszilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, a koleszterinszintet és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Vastartalma jelentős. Kis mennyiségben tartalmaz mangánt, magnéziumot, kálciumot, foszfort és B6 vitamint is.

Aszalt meggy: A meggyben a B vitaminok minden fajtája megtalálható, továbbá tartalmaz még káliumot, kalciumot, magnéziumot, A és C vitamint. Az A-vitamin segít a gyengén látás és számos szempanasz kezelésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel segíti a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak és a bőr épségének megőrzését. A C-vitamin erős antioxidáns, nem csak segíti, hanem fokozza az immunrendszer működését. Növeli a fehérvérsejtek számát, élénkíti tevékenységüket, védelmet nyújt a rák, a szívbetegségek, és egyes fertőzések ellen.

Aszalt alma: Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyom elemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. Az alma rostban gazdag, könnyen emészthető, nem terheli a bélrendszert. Vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalma mellett beltartalmának egyik legjellegzetesebb összetevője még a benne nagy arányban meglévő pektin nevű anyag, amely az alma fogyasztásakor a bélrendszer járatainak tisztítását idézi elő. Természetes méregtelenítő hatásánál fogva serkenti a bélrendszerben megtalálható előnyös baktériumok működését, és támogatja a máj által végzett méregtelenítési folyamatot.